Nie ma wątpliwości, że wszyscy prowadzimy stresujące życie. Praca, rodzina, finanse, handel, nawet telewizja jaką oglądamy przyczyniają się do naszego codziennego poziomu stresu. Wszystkie z tych małych naprężeń odbijają się na naszych ciałach, każdy z nas przez to jest zmęczony, rozdrażniony, nie możemy się skupić, a nawet jesteśmy bardziej podatni na choroby. Jednak istnieją sposoby, aby zmniejszyć fizyczne i psychiczne skutki stresu. Dieta może odegrać dużą rolę w tym by zmniejszyć fizjologiczne skutki stresu i niektóre pokarmy lepiej niż inne nam w tym pomagają. Na przykład dla naszego zdrowia niezbędne są ciemne zielone warzywa. Ciemne zielone warzywa, takie jak szpinak, jarmuż czy boćwina zawierają magnez i witaminy z grupy B – te mogą bardzo pomóc w redukcji stresu. Magnez jest konieczny, gdyż to on może pomóc organizmowi spalać cukry, dodać energii, uspokoić komórki w okresach stresu i jest niezbędna do uwolnienia i wchłaniania serotoniny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za pozytywny nastrój, który przecież jest nam tak potrzebny. Ponadto niski poziom witamin z grupy B, takich jak B3, B5, B6, B9 i B12, prowadzi do depresji i lęku. A w tych warzywach są te witaminy. Ciemne zielone warzywa zawierają również sporo antyoksydantów, które pomogą zmniejszyć wpływ stresorów środowiskowych, takich jak pestycydy, zanieczyszczenia i wiele innych toksyn.
Nie bądź zmęczony!
