Anemia to choroba dlatego żeby ją wykryć należy się przebadać. Objawy jakie jej towarzyszą to blada skóra, zmęczenie oraz brak energii. Jak wiemy anemia to mała ilość czerwonych krwinek. Jeżeli mamy podejrzenie, że możemy mieć anemię pójdźmy po skierowanie na badania. Gdy wyniki nam wykażą, że mamy zbyt mało erytrocytów zwanych czerwonymi krwinkami musimy niezwłocznie udać się do lekarza. Drugim czynnikiem, który może świadczyć anemii organizmu jest bardzo niskie żelazko. Najczęściej na anemię chorują kobiety gdyż to one co miesiąc mają miesiączkę. Dlatego kobiety podczas okresu muszą zwracać uwagę na upławy, gdyby były zbyt silne powinny udać się do lekarza. Do anemii może przyczynić się zażywanie niektórych lekarstw na takie choroby jak: nadciśnienie, reumatyzm oraz zażywanie lekarstw przeciwzakrzepowych. Aby radzić sobie z anemią musimy jeść dużo potraw bogatych w żelazo. Bardzo dużo żelaza zawierają wszystkie ryby. Do kolejnych produktów, które mają żelazo można zaliczyć podroby zwłaszcza wątroba czy to kurza czy wieprzowa dlatego przysmażona z cebulką dostarczy nam bardzo dużo żelaza. Także z podrobów to nerki zawierają w sobie żelazo. Do potraw zawierających dużo żelaza jest żółtko kurze, a także warzywa takie jak sałata, papryka zielona, groszek polny, brokuły, fasolka czyli te wszystkie zielone warzywa.