Nasza dieta

Nasza dieta

Warto tez pomyśleć o źródłach wszelkich witamin i minerałów, a zatem jeść różnorodne warzyw i owoce. Wapń wegetarianie czerpią między innymi z migdałów, szpinaku, brokuł. Znajduje się go tam nawet więcej, niż w mleku. Z kolei witaminę D mogą czerpać z grzybów i alg, gdy nie jedzą mięsa i nabiału. Wegetarianie powinni tez się dużo opalać, aby czerpać witaminę D ze światła słonecznego. Wskazana jest również suplementacja witaminy B12, gdyż zdania są podzielone na temat tego, czy znajduje się ona w grzybach i algach, czy też nie. Wegetarianie zazwyczaj okazują się szczuplejsi i zdrowsi od osób spożywających mięso i nabiał. Nie maja problemów trawiennych, ponieważ spożywają dużo warzyw i owoców bogatych w błonnik pokarmowy. Z pomocą błonnika oczyszczają też organizm z toksyn, co sprzyja skórze i włosom oraz odporności organizmu. Wegetarianizm pomaga uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych, jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze. Jest też wskazany dla cukrzyków. Dieta ta może być stosowana również u dzieci i starszych osób, aczkolwiek należy wówczas szczególnie starannie komponować posiłki, aby znalazło siew nich wszystko, co potrzebne do zdrowego życia. Wegetariańskie dzieci dobrze też jak najdłużej karmić piersią, nawet do roku życia. Później zaś warto dawać im mleko migdałowe, sojowe i kokosowe, bardzo bogate w białko oraz wapń.