Dostosuj dietę do cery

Dostosuj dietę do cery

Trądzik jest najczęstszym zaburzeniem skóry w nowoczesnym świecie. Trądzik zazwyczaj rozpoczyna się w okresie dojrzewania, ale trzeba sobie uświadomić, że jest to schorzenia które nie ogranicza się do młodzieży i może wystąpić w każdej grupie wiekowej. Winą są oólnoustrojowe przyczyny trądziku. Trądzik jest chorobą skóry, która zazwyczaj wiąże się ze stanem zapalnym przy nadmiernej produkcji sebum. Dochodzi do zatkania porów i obecności bakterii. Jak już ustaliliśmy trądzik spowodowany przez stan zapalny. Każdy posiłek lub przekąska, która jest bogata w cukier i węglowodany generuje szybki skok poziomu glukozy we krwi. Aby dostosować do tego szybkiego wzrostu, trzustka wydziela hormon insulinę do krwiobiegu. Powtarzające skoki insuliny promuje zapalenie i produkcję męskiego hormonu, testosteronu, który może stymulować gruczoły łojowe w skórze, co prowadzi do trądziku. Jeśli masz trądzik, wskazane jest, aby jeść sporo żywności, które nie doprowadza do wzrostu insuliny. Przez proste zastąpienie cukru i węglowodanów przez warzywa i zdrowe tłuszcze prawdopodobnie zauważysz od razu poprawę cery. Przetworzona żywność, fast food, oleje roślinne przyczyniają się do stanu zapalnego w organizmie. Inną ważną przyczyną z drugiej strony mogą być niedobory żywieniowe. Każdy lekarz powie Ci, że zmiana diety na zdrowszą pomoże Ci pozbyć się trądziku.