Alergeny – jak je rozpoznawać?

Alergeny – jak je rozpoznawać?

Alergenem może w każdej chwili stać się każda substancja, która pojawia się w otoczeniu człowieka (reakcję obronną układu odpornościowego (alergiczną) może wywołać każda substancja wdychana, dotykana, połykana, jak również wstrzykiwana). Kiedy nasz organizm po raz pierwszy kontaktuje się z daną substancją, nie liczmy na to, że organizm od razu da nam objawy uczulenia. Tak się nie stanie, bowiem nasz układ odpornościowy jedyne co zrobi, to wytworzy odpowiednie dla danej substancji przeciwciała. Dopiero kiedy po raz kolejny nasz organizm zetknie się z alergenem, może dojść do wystąpienia patologicznej reakcji alergicznej, potocznie zwanej uczuleniem. Jeżeli zauważymy u siebie czy naszych najbliższych dziwne reakcje, kiedy w pobliżu pojawią się: pyłki roślin; sierść zwierząt; zarodniki pleśni; roztocza kurzu domowego; wełna; pierze. Może okazać się, że my albo nasi najbliżsi jesteśmy alergikami, bowiem wyżej wymienione czynniki są najczęściej spotykanymi alergenami wziewnymi. Do alergenów pokarmowych, które najczęściej nas uczulają zaliczamy takie produkty jak: mleko krowie, cielęcina, białko jajka kurzego, wołowina, skorupiaki, pomidory, orzechy, migdały, ryby, owoce cytrusowe, czekolada. Dość duży przyrost zachorowań na alergię w ostatnim czasie jest związany z ogromnym postępem cywilizacyjnym. Każdy człowiek zdaje sobie sprawę z tego, że otaczany jest przez sztucznie wytwarzane, całkowicie nienaturalne substancje.